Deel deze pagina!
De verkeersknoop van Sint Dimpna: een stavaza
door Hans ClaesenMobiliteit, Regionale Ontsluiting GeelEen stavaza… wa's da? Wel, het is een afkorting voor "stand van zaken". Het woord leidt op menig vergadering weleens tot discussies en verwarring, maar dat hebben we bij dezen uit de wereld geholpen.
To the point nu: hoe staat het eigenlijk met het ontwarren van de verkeersknoop op Sint Dimpna? Enkele weken geleden schreef ik een blogartikel met hierin de oorzaak en een mogelijke oplossing voor het weren van zwaar en doorgaand verkeer uit Sint Dimpna. Vandaag is het tijd voor een kleine update.
Wie verwacht dat het mobiliteitsprobleem van Sint Dimpna kortelings opgelost zal zijn, komt helaas van een kale reis thuis. En zeggen dat er schot in de zaak komt, is op z'n zachts uitgedrukt overroepen. Maar er is toch wat nieuws!
Verrassend: uitstel van de bewonersavond
De aanleiding van mijn vorige artikel was het dorpsdebat op Sint Dimpna, waar nagedacht werd over de toekomst van het plein en de omgeving. Alleen werd er geen rekening gehouden met de verkeersdruk die er heerst, wat toch een niet te negeren aandachtspunt is bij het leefbaar maken van het Geelse gehucht. Op 2 juli zou er een vervolg komen op het dorpsdebat, maar 2 dagen voordien werd dit bericht verspreid met de melding dat de bewonersavond pas op 1 oktober zou plaatsvinden. "De reden hiervoor is dat er verder onderzoek moet gevoerd worden rond onder andere de regionale verbindingsweg die Sint Dimpna moet ontlasten", klonk het.
Het tijdsvenster van de gouverneur
In een van de reacties die ik kreeg, werd gesteld dat de gouverneur een tijdsvenster zou hebben ingesteld voor de verderzetting van het dossier. Een vervaldag als het ware, waarvoor het dossier opnieuw zou moeten ingediend worden. Als die zou passeren, moet het dossier helemaal opnieuw starten met een vertraging van enkele (tientallen?) jaren. Maar welke datum het precies is, kon nog niemand me vertellen.
Rondvraag bij de burgemeesters
Dan maar een rondvraag bij enkele mensen die het toch zouden moeten weten: de burgemeesters van de betrokken gemeenten: Geel, Dessel, Retie en Mol. Na 3 weken mocht ik van echter slechts van 2 van de 4 bevraagde burgervaders en -moeder een (beperkt) antwoord ontvangen:
- Wij zullen ons hierover informeren hoe ver het staat met dit dossier en zullen uw vraag kortelings beantwoorden.
-
Dit dossier wordt vanuit de provincie gecoördineerd. Ik heb getracht daar meer info te bekomen, maar de betrokken ambtenaren waren niet beschikbaar.
Eerlijk gezegd heb ik - afgaande op de snelheid en inhoud van de antwoorden - niet meteen de indruk dat het om een prioritair dossier gaat. Maar dat kan aan mij liggen.
Naar het kabinet van de gouverneur
Hoe zat het nu met dat tijdsvenster? Daarop konden ze mij op het kabinet van de gouverneur ook geen antwoord bieden. Wel wisten ze me te vertellen dat het initiatief tot opstart van een nieuw RUP voor de regionale ontsluiting bij de provincie ligt. "De deputatie gaat het standpunt van de gemeenten Geel en Mol, Dessel en Retie hierover inwinnen. Het project maakt deel uit van een actieplan dat de provincie heeft opgesteld om zwaar en doorgaand verkeer uit de kernen van de gemeenten te weren."
De provincie is aan zet
Het provinciebestuur van Antwerpen was dus mijn volgende halte. Hier kreeg ik te horen dat de bevraging bij de betrokken gemeentebesturen ondertussen bezig is. Vreemd dat de burgemeesters hier blijkbaar niet van op de hoogte zijn. Enkele gedeputeerden gaven wel - off the record - te kennen dat het Geels schepencollege nog geen duidelijkheid heeft gegeven over hun visie betreffende het project.
De voorlopige conclusie
En zo is de cirkel rond, we zijn weer in Geel aanbeland… Ik vermoed dat we tijdens de zomermaanden niet meteen grote doorbraken mogen verwachten. Maar het feit dat er onderzoek wordt gevoerd - de reden van het uitstel van de bewonersavond - en dat er bij de provincie toch wat acties gepland zijn, kan er misschien toch voor zorgen dat er schot in de zaak komt?
Wordt vervolgd…